DIT is boomklimmen

Als je kiest voor boomklimmen met Boombaard dan klim je, wellicht net zoals vroeger, in een boom. Het grote verschil is dat je nu aan een touw vast zit, waardoor je veilig de hoogte in kan. Naast veiligheid staat duurzaamheid bij Boombaard voorop: we zorgen ervoor dat de boom geen schade ondervindt door onze activiteit.

 

Boombaard werkt met twee verschillende klimsystemen. Het gebruikte systeem hangt met name af van de leeftijd van de klimmers. Volwassenen kunnen zichzelf zekeren, terwijl kinderen (onder de 14 jaar) altijd worden gezekerd door een volwassene (de instructeur). 

 


Klimsysteem voor volwassenen

Dit is de meest basic manier waarop ook professionele boomverzorgers in een boom klimmen. Dit klimsysteem, op basis van een knoop die de Blake's Hitch heet, biedt hoge en bewezen betrouwbaarheid met zo min mogelijk materialen. Door dit hufter-proof systeem kunnen we met meerdere mensen tegelijk de boom in. Keep it simple! Dit is een zelfzekerend systeem: Terwijl je klimt verplaats je knopen waardoor je touw strak blijft staan, zowel op weg naar boven als beneden. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar dat valt erg mee; tijdens de klimsessie wordt duidelijk uitgelegd hoe het werkt en oefen je ermee voordat je hoger de boom in gaat. Alvast wat meer lezen? Lees dan deze blog.

 

Top-rope klimsysteem (geschikt voor kinderen)

Bij dit klimsysteem zekert de boombaard-instructeur de klimmer. Dit klimsysteem is het zogenaamde top-rope klimmen, net zoals in een klimhal gebeurt. Het touw hangt in een ankerpunt in de boom, en terwijl het kind klimt haalt de instructeur het touw in zodat het strak blijft staan en het kind veilig blijft. Ook laat de instructeur de klimmer weer zakken als deze uitgeklommen is. De veiligheid is dus helemaal in handen van de instructeur, waardoor dit systeem ook geschikt is voor kinderen. Boombaard heeft klimgordels voor kinderen vanaf een jaar of 8, vandaar dat dit de minimale leeftijd is voor deelnemers.